Innvandrere i arbeidslivet

Innvandrere utgjør 13 % av alle sysselsatte i Innlandet. De jobber i mer enn 287 yrker, og spiller en viktig rolle i arbeids- og næringslivet vårt.

Vanligste yrker blant innvandrere

Dette er de ti yrkene som flest innvandrere i Innlandet jobber i:

  1. Renholdere i virksomheter
  2. Andre pleiemedarbeidere
  3. Butikkmedarbeidere
  4. Helsefagarbeidere
  5. Tømrere og snekkere
  6. Operatører innen næringsmiddelproduksjon
  7. Barnehage- og skolefritidsassistenter mv.
  8. Servitører
  9. Sykepleiere
  10. Kjøkkenassistenter

I rapporten nedenfor kan du blant annet se forskjeller på hvilke yrker som er mest vanlige blant innvandrere i heltids- og deltidsstillinger, i de geografiske regionene i Innlandet, og blant kvinner og menn.

Halvparten av renholdere er innvandrere

I noen yrker er det høye andeler av arbeiderne som har innvandrerbakgrunn. Halvparten av alle sysselsatte i Innlandet som jobber som renholdere i virksomheter, er innvandrere.

Andre yrker med høye andeler innvandrere er servitører, gatekjøkken- og kafémedarbeidere, kokker og kjøkkenassistenter. Mellom 30–45 % av sysselsatte i Innlandet som har disse yrkene er innvandrere.

Flere innvandrere i tunge yrker

Arbeid gir økonomisk trygghet, sosiale relasjoner, identitet og personlig vekst for de aller fleste. Negativt arbeidsmiljø kan imidlertid føre til helseutfordringer og sykefravær.

Flere av yrkene som er på topp 10-listen, er yrker med høyest arbeidsrelatert sykefravær i Norge. Dette gjelder blant annet renholdere, kokker og kjøkkenassistenter, tømrere og snekkere, barnehage- og skolefritidsassistenter, og helsefagarbeidere.

Mange er overkvalifisert for jobben

40 % av innvandrere med høyere utdanning som jobber i det norske arbeidslivet, er i yrker som krever lavere kompetanse. Blant ikke-innvandrere gjelder dette bare 14 %.

Diskriminering i arbeidslivet

Det foregår diskriminering av innvandrere i arbeidslivet. Dette skjer blant annet ved at innvandrere med navn som er vanlige i enkelte kulturer, har betydelig lavere sannsynlighet for å bli innkalt til jobbintervju enn andre med tilsvarende kvalifikasjoner.

Diskriminering forekommer ikke bare på vei inn i arbeidslivet, men også på vei opp i arbeidslivet, som ved karriereutvikling og lønn. Dette har betydning for livskvaliteten til den enkelte, samtidig som det fører til et samfunnsøkonomisk tap for Innlandet. Resultatet er at flere innvandrere er utenfor arbeidslivet eller overkvalifiserte i yrkene sine.