Hva er bærekraft og bærekraftig utvikling?
FN definerer bærekraft som «en utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov».
Begrepet bærekraftig utvikling ble kjent gjennom Brundtlandkommisjonens sluttrapport «Vår felles fremtid» fra 1987 (FN.no 2024).
Hva er bærekraftsmål og bærekraftsdimensjoner?
FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.
FNs bærekraftsmål ble vedtatt i 2015, og består av 17 mål (som vist i figuren under) og 169 delmål.
Bærekraftig utvikling består av tre dimensjoner:
- klima og miljø
- sosiale forhold
- økonomi
For å vurdere om noe er bærekraftig må vi se på alle disse tre dimensjonene.
I figuren under kan man se de 17 bærekraftsmålene fordelt på de tre dimensjonene. Figuren illustrerer hvordan både sosiale og økonomiske mål er avhengige av klima- og miljødimensjonen.
Av de 17 bærekraftsmålene finner vi fire mål innenfor klima- og miljødimensjonen, åtte mål innenfor den sosiale dimensjonen og fire mål innenfor den økonomiske dimensjonen.
3 bærekraftsdimensjoner
Stockholm Resiliance Centre. Bearbeidet av tidligere Viken fylkeskommune.
Bærekraft i Norge
Norge har forpliktet seg til å jobbe for å nå målene innen år 2030. Det rapporteres om at at Norge har gode forutsetninger for å nå mange av bærekraftsmålene innen da.
Les Meld. St. 40 (2020-2021)
Samtidig rapporteres det at Norge har utfordringer med for høyt forbruksmønster, for høye klimagassutslipp, samt utfordringer knyttet til bevaring av naturmangfold.
Les Norges statusrapport om bærekraftsmålene
Regjeringen rapporterer også årlig til Stortinget om arbeidet med bærekraftsmålene.
De nyeste rapportene finner du i på regjeringen.no
Bærekraft i Innlandet
Gjennom Norges forpliktelser har også Innlandet et ansvar for å oppnå de 17 bærekraftsmålene og jobbe for en bærekraftig utvikling.
I Innlandet har vi utfordringer med å nå målene om reduserte klimagassutslipp, ansvarlig forbruk, ressursbruk, bevaring av naturmangfold og mindre ulikhet.
Les mer i Kunnskapsgrunnlag for Innlandsstrategien 2024-2028
Et eksempel er klimamål 13 som handler om å stoppe klimaendringene. For å nå dette målet har Innlandet satt som mål å redusere utslipp av klimagasser opp mot 55 % innen 2030, sammenlignet med 1990.
OECD viser hvordan Innlandet ligger an på bærekraftsmålene, sammenlignet med Norge som helhet, i en engelsk oversikt:
“Measuring the distance to the SDGs in regions and cities”. Velg “Hedmark and Oppland” for å se hvordan Innlandet ligger an.
Innen 2050 skal klimagassutslippene være redusert med 90–95 %. Hittil har vi i Innlandet redusert utslippene våre med 6,3 % (jf. utslippsstatistikken fra 2021).
Les mer om dette under «Klima» her i Innlandsstatistikk.
Les mer om FNs bærekraftsmål