Bedrifters rolle i bærekraftarbeidet
Bedrifters holdninger og atferd er avgjørende i bærekraftarbeid fordi de har stor innflytelse på ressursforbruk og miljøpåvirkning.
Ansvarlige valg i produksjon og forsyningskjeder kan redusere karbonavtrykk og avfall. Etiske standarder og bærekraftig praksis kan også inspirere ansatte og kunder, og fremme en kultur for bærekraft.
Om undersøkelsen
Sparebank 1-alliansen gjennomførte i 2024 en spørreundersøkelse om bærekraft. En av undersøkelsene gikk til bedrifter over hele Norge.
Til sammen 1718 bedriftsledere svarte på undersøkelsen, hvorav 115 av disse var ledere i bedrifter lokalisert i Innlandet.
Intervjuene ble gjennomført over telefon i perioden 17.01.2024-08.03.2024.
Data er vektet etter fordelingen i utvalget versus fordelingen i populasjonen. Informasjon om bedriftene er hentet fra SSB og Brønnøysundregistrene.
Strategisk viktig
Halvparten av bedriftslederne i Innlandet oppgir at de i stor eller svært stor grad anser arbeid med bærekraft som strategisk viktig.
Det er bedriftseierne som anses for å ha størst innflytelse på hvorvidt bærekraft anses som strategisk viktig i bedriften.
Nesten 3 av 4 innlandsbedrifter i utvalget mener det operative hovedansvaret for bærekraft i bedriften ligger hos daglig leder.
Bekymringer for naturskader
Bedrifter ser ut til å være mindre bekymret for naturskader enn kommuner og befolkningen (Se Befolkning og bærekraft og Kommuner og bærekraft i Innlandsstatistikk).
67 % av bedriftene i Norge oppgir at de i liten eller svært liten grad er bekymret for at naturskader kan påvirke virksomhetens daglige drift. Det betyr at 2 av 3 bedrifter ikke er bekymret.
Den manglende bekymringen deles av de fleste av innlandsbedriftene i utvalget også, men andelen er lavere. Her er det 60 % av bedriftene som i liten grad er bekymret.
På landsbasis oppgir 17 % av bedriftene at de i stor eller svært stor grad er bekymret, mot 21 % i Innlandet.
Totalt sett er det derfor noe mer bekymring for naturskader blant Innlandets bedrifter, sammenlignet med bedrifter i Norge for øvrig.
23 % av innlandsbedrifter ser på tap av natur som en risiko for sine virksomheter, mens kun 18 % av Norges bedrifter totalt oppgir det samme.
Klimaregnskap og utslippskutt
Et klimaregnskap kartlegger hvordan ulike aktiviteter i bedriften er med på å påvirke klimaet, og hvor det er effektivt å sette inn tiltak.
21 % av bedriftene i Innlandet oppgir at de har et klimaregnskap.
47 % av innlandsbedriftene oppgir at de har konkrete mål for å kutte utslipp, og innenfor disse har de fleste også en overgangsplan.
Hvordan vil det se ut 5 år frem i tid?
Hvordan tror bedriftene at bærekraft vil påvirke investeringer, antall ansatte, lønnsomhet og omsetning de neste fem årene?
Et flertall av bedriftene forventer ikke at bærekraft kommer til å ha veldig stor påvirkning 5 år frem i tid sammenlignet med i dag.
Samtidig tror for øvrig 38 % av innlandsbedriftene at bærekraft kommer til å føre til en økning i etterspørselen etter tjenester og produkter de neste fem årene fra deres bedrift.
1 av 4 bedrifter tror at bærekraft vil gi økning i bedriftens omsetning og lønnsomhet.
1 av 3 bedrifter oppgir at de tror bærekraft vil påvirke til økte investeringer de neste fem årene, og 1 av 6 bedrifter tror det vil gi økt antall ansatte.
En nokså høy andel av bedriftene opplever at de har tilstrekkelig med bærekraftskompetanse. 35% av innlandsbedriftene oppgir at de i stor eller svært stor grad har tilstrekkelig med kompetanse om bærekraft. Kun 24 % oppgir at de i liten eller svært liten grad har tilstrekkelig med bærekraftskompetanse.
Mindre tro på KI blant Innlandsbedrifter
Kan kunstig intelligens (KI) støtte bedriftene i arbeidet med bærekraftig omstilling? På landsbasis tror nesten 3 av 10 bedrifter at KI i stor eller svært stor grad kan være til støtte i omstillingsarbeidet. I Innlandet deler kun 2 av 10 bedrifter den samme troen på KI.