Aktuelt fra norsk næringsliv

Innovasjon Norges regionskontorer rapporterer om hvilke signaler de plukker opp fra norsk næringsliv.

Skulpturer av to menn som har øret inntil en vegg for å lytte - Klikk for stort bildeInnovasjon Norges regionskontorer fanger opp signaler fra næringslivet.

Hva som rører seg i næringslivet andre steder i Norge og i EU, har betydning for Innlandet.

Denne artikkelen presenterer utvikling og trender innen industri, reiseliv og det grønne skiftet som Innovasjon Norge har fanget opp.

Reiselivet

Både Innlandet og de fleste andre regionskontorene til Innovasjon Norge melder om en god sommersesong for reiselivet. Med en svak krone og Norges temperaturer, har flere utenlandske turister funnet veien hit.

Det meldes også om økende optimisme i reiselivsnæringen som følge av at flere byer snart får direkteruter fra Europa. Dette gjelder blant annet Tromsø, Alta, Bodø og Ålesund.

I Vestfold og Telemark har ikke sommersesongen vært like god. Om lag 80 prosent av turistene der er vanligvis norske, og som en typisk hyttedestinasjon merker regionen derfor svak krone og høy rente i form av kun en svak økning fra fjoråret.

Selv om Innlandet har hatt en god sesong, rapporteres det om voksende bærekraftsforventninger blant utenlandske turoperatører. Innlandet opplever at disse operatørene stiller høyere krav til bærekraft enn norske myndigheter, noe som kan påvirke hvordan reiselivet tilpasser seg de kommende årene.

Her på Innlandsstatistikk kan lese mer om reiselivsnæringen i Innlandet, og om hvordan bedrifter i Innlandet forholder seg til bærekraft.

Industrien

Det går bra i store deler av industrien, ifølge Innovasjon Norge. En stor hindring for videre vekst, som de fleste regionskontorene nevner, er fortsatt mangel på kompetent arbeidskraft. Det etterspørres arbeidskraft på tvers av både fagområder og kvalifikasjonsnivåer, og en svak kronekurs gjør det utfordrende å tiltrekke utenlandsk arbeidskraft.

Blant industribedriftene i Innlandet som deltok i NAVs bedriftsundersøkelse 2024, oppgir 1 av 5 at de ikke har fått ansatt noen til ledig stilling, eller har måttet ansette noen med lavere eller annen kompetanse de siste tre månedene.

Flere steder i landet inngås det samarbeid for å rekruttere arbeidskraft. I Agder har Morrow i stor grad lykkes med å få tak i den arbeidskraften selskapet trenger per i dag ved at Arendal kommune har lagt til rette for det. I Innlandet har store bedrifter som Nammo, datasenteret Green Mountain og Eidsiva gått sammen med kommuner og Innlandet fylkeskommune i et prosjekt med navnet T10, for å tiltrekke kompetent arbeidskraft.

Bygg og anlegg

Bygg- og anleggsbransjen møter tøffe tider, men holder øynene åpne for fremtidige muligheter. Store forsvarsinvesteringer gir et visst håp, selv om de ligger flere år frem i tid. 

Skogindustrien merker også økt etterspørsel etter bærekraftig tømmer, men ser med uro på nye EU-regler som kan endre markedet i nær fremtid.

Pågang fra gründere

Antallet henvendelser til Innovasjon Norge fra gründere har tatt seg opp. 

To av regionskontorene til Innovasjon Norge som opplever stor pågang fra gründere er Trøndelag og Oslo-Viken. Det inkluderer en økt pågang fra tech-gründere. 

Flere regionale såkornfond har startet opp de siste årene. I høst starter «HardangerVossfondet» på 100 mill. kroner, og det arbeides nå med å etablere et såkornfond på 50 mill. kroner for Bergensregionen.

Grønne initiativer

Selv om grønn energi ofte står på dagsordenen, rapporterer Innovasjon Norge at oljebransjen fortsatt er dominerende. 

I olje-regionen Rogaland har bedrifter begynt å satse på mindre grønne prosjekter. Men det store, radikale skiftet har ennå ikke funnet sted. 

Den økte interessen for gruvedrift i Norge, spesielt i Vestfold og Telemark, kan spille en rolle i det grønne skiftet. Dette sektoren står imidlertid overfor regulatoriske utfordringer.

Råmaterialer til det grønne skiftet

Det grønne skiftet har gitt økt etterspørsel etter en rekke råmaterialer. Det har ført til økt interesse for gruvedrift i Norge. 

Fra Vestfold og Telemark meldes det om at flere bedrifter posisjonerer seg for å ta en rolle i utvikling og drift av Fensfeltet. Samtidig er flere frustrerte over det bedriftene opplever som treghet rundt regulering og åpning av feltet, samt uklarhet rundt i hvor stor grad norske myndigheter faktisk vil ta del i satsingen. 

I Finnmark meldes det om interesse for å gjenåpne nedlagte gruver.

EU setter fart på innovasjon og bærekraft

På europeisk nivå meldes det om store endringer. Ursula von der Leyen, nygjenvalgt president for EU-kommisjonen, har utnevnt en egen kommissær for oppstartsbedrifter og innovasjon, en milepæl for europeisk næringsutvikling. Den kjente Mario Draghi kom nylig med en rapport som advarer om Europas synkende konkurransekraft. 

Draghi anbefaler å øke Horisont Europas budsjett og foreslår en ny Clean Industrial Deal for å sikre at grønn omstilling kommer hele befolkningen til gode.

Et næringsliv i bevegelse

Rapporten fra Innovasjon Norges tegner et levende bilde av dagens næringsliv: mange sektorer trives, nye idéer og gründere blomstrer, og reiselivets fremtid ser lys ut – selv om bygg og anlegg, grønn omstilling og kapitaltilgang fortsetter å være utfordrende. 

Les mer om Innlandets næringsliv her på Innlandsstatistikk.