Den internasjonale dagen mot matsvinn

FN anslår at en tredjedel av all mat som produseres i verden aldri blir spist. 

En kurv med gulrøtter - Klikk for stort bildeEn kurv med gulrøtter Pexels

Hvert år den 29. september markeres den internasjonale dagen mot matsvinn for å øke bevisstheten om problemet og oppfordre alle til å bidra til å redusere matsvinn. Dette fører til store tap for miljøet, økonomien og ressurser.

Å redusere matsvinn kan være et av mange steg mot et mer bærekraftig samfunn. Her på Innlandsstatistikk har vi flere undertema om bærekraft. 

Gå til vårt tema om bærekraft

Ansvarlig forbruk og produksjon

FNs tolvte bærekraftsmål handler om ansvarlig forbruk og produksjon. Dette betyr at vi må bruke ressursene våre mer effektivt og smartere. I dag produserer vi mer mat enn vi spiser, og en tredjedel av maten blir kastet eller går tapt. Dette tilsvarer omtrent 1,3 milliarder tonn mat hvert år. Dette er et problem både for miljøet og for de mange menneskene i verden som ikke har nok mat.

Matsvinn skjer når mat som kunne vært spist av mennesker, enten kastes eller brukes til noe annet, for eksempel dyrefôr. Dette kan skje på mange måter, for eksempel at maten blir dårlig før den når butikkene, eller at vi kaster matrester hjemme. Det er viktig at både enkeltpersoner, bedrifter og myndigheter jobber sammen for å redusere matsvinn.

Felles ansvar for å redusere matsvinn

Alle kan gjøre noe for å redusere matsvinn. Hjemme hos deg kan du bidra ved å planlegge måltidene dine og kaste mindre mat. Matprodusenter kan gjøre sitt ved å forbedre holdbarheten og gjøre datomerking tydeligere. Butikker og restauranter, som har mye kontakt med kundene, kan også bidra ved å opplyse mer om hvordan mat kan oppbevares og brukes.

Skoler og helseinstitusjoner har også et viktig ansvar, ettersom de utdanner barn og unge og serverer mat til mange. Myndighetene har også en viktig rolle i å lage lover og regler som oppmuntrer til mindre matsvinn.

FNs bærekraftsmål

FNs bærekraftsmål 12 har som mål å redusere matsvinn. Delmål 12.3 går ut på å halvere matsvinn per person innen 2030. For å nå dette målet må vi alle gjøre en innsats. I Norge har vi sett en positiv utvikling, og vi kastet 18 prosent mindre mat i 2023 enn vi gjorde i 2016.

Hva kan du gjøre for å kaste mindre mat?

Selv om bedrifter har mye ansvar for å redusere matsvinn, kan du som forbruker også bidra:

  • Planlegg måltidene dine: Kjøp bare det du trenger, slik at du ikke må kaste mat.
  • Oppbevar maten riktig: Hvis du oppbevarer maten riktig, varer den lenger.
  • Sjekk maten før du kaster den: “Best før”-datoen betyr ikke at maten er dårlig etter datoen. Sjekk om maten fortsatt er god ved å lukte, smake og se på den.
  • Velg bærekraftig: Når du handler, prøv å velge mat som er produsert på en bærekraftig måte.

Ved å gjøre små endringer i hverdagen kan vi alle være med på å redusere matsvinn og bidra til en mer bærekraftig fremtid.

Vi i Innlandsstatistikk ønsker dere en god og bærekraftig helg!

Kilder brukt i denne nyhetssaken: Mattilsynet; Matvett; FN