Ulik medianalder i ulike yrker i Innlandet
KI-generert
Mange jobber fortsatt etter fylte 67 år
Per november 2022 ble det registrert 173 910 arbeidere i Innlandet. Med arbeidere menes det her personer som jobber og får utbetalt lønn.
- 4,6 % av disse var arbeidere på 67 år og eldre, tilsvarende 8 061 personer.
- 4,9 % av arbeiderne i Innlandet var 19 år eller yngre.
- 23 % av antall arbeidere var i aldersgruppen 50–59 år, som utgjør den største gruppen med 40 286 personer.
Når vi ser på kjønnsfordelingen innenfor aldersgrupper, er andelen menn og kvinner i arbeidsstyrken i Innlandet nesten like, bortsett fra i gruppen som er 67 år og eldre.
I aldersgruppen 67 år og eldre, utgjorde menn rundt 77 %.
Tabell 1: Totalt antall arbeidere i Innlandet fordelt på aldersgrupper
(per november 2022)
Høyere gjennomsnittsalder i Innlandet
Gjennomsnitts- og medianalderen for forskjellige yrkesgrupper er nyttig å vite når man skal planlegge kompetansebehov for framtiden.
I 2000 lå gjennomsnittsalderen for arbeidstakere i Hedmark og Oppland på henholdsvis 41 og 40,6 år. I 2022 hadde gjennomsnittsalderen for arbeidstakere i Innlandet økt til 43,4 år ( SSB, tabell 09106).
Gjennomsnittsalderen blant arbeidstakere i Norge har vist en jevn økning fra år 2000 til 2022. Gjennomsnittsalderen blant arbeidere i Innlandet i 2002 var 1,6 år høyere enn den er for hele landet.
Yrker med lavest medianalder
Menige/vernepliktige var yrket med lavest medianalder på 20 år.
På de neste plassene ligger gatekjøkken og kafeer med medianaldre på 21 år, og ansatte på idrettsutøvere med medianalder på 23 år.
Per november 2022 var det registrert over 10 800 butikkansatte i Innlandet, med medianalderen på 30 år. Cirka 950 butikkmedarbeidere var 60 eller eldre (se tabell 2).
Tabell 2: Yrkene med laveste medianalder i Innlandet
(per november 2022)
Bussjåfører har høyest medianalder
Cirka 390 bussjåfører i Innlandet var 60 år og eldre (se tabell 3).
Det var en overrepresentasjon av lederstillinger blant de 15 yrkene med den høyeste medianalder i Innlandet.
Tabell 3: Yrkene med høyete medianalder i Innlandet
per november 2022
Relativt høy snittalder innenfor helse- og omsorgssektoren
Fra NAVs bedriftsundersøkelse kan vi se at sektoren vi har høyest etterspørsel etter arbeidskraft innen i Innlandet, er helse- og omsorgssektoren.
Rundt en fjerdedel av alle sysselsatte i Innlandet er i dag ansatt innenfor denne sektoren (les mer om dette under Ansatte). Behovet for kompetanse og kapasitet innenfor denne sektoren er forventet å øke, spesielt som følge av veksten i andelen eldre.
For sykepleiere i Innlandet er gjennomsnittsalderen 40,9 år, mens det for spesialsykepleiere er 49,5.
Ifølge SSBs prognoser for arbeidsmarkedet for helsepersonell frem mot 2040 kommer mangelen på sykepleiere og annet helsepersonell til å forverre seg. Med stor etterspørsel, og relativt høy snittalder, innebærer det at det blir desto viktigere å rekruttere og utdanne flere til denne sektoren.
Ifølge Norsk Sykepleierforbund var det en nedgang på 12,5 % fra 2022 til 2023 i antall søkere til sykepleierstudier i Norge.
Også for Innlandet har det vært nedgang i antall søkere til samtlige bachelorstudier i sykepleie ved Høgskolen i Innlandet i 2023 sammenlignet med 2022 (Kilde: inn.no).
Hva er gjennomsnittsalder?
Gjennomsnittsalderen er et gjennomsnitt av alderen for hele gruppa, altså total sum av alder for alle delt på antall personer.
Hva er medianalder?
Medianalder er den midterste verdien innenfor gruppen. For å finne medianen, sorterer vi først alle data i stigende rekkefølge. Medianen er tallet, altså alderen, som står i midten.
Om analysen
Alle tall er fra november 2022.
Yrker med færre enn 100 ansatte ble ikke tatt med i denne analysen.
Data ble støylagt med +/- 5 personer. Se mer om hva ‘støylagt’ data betyr i microdatas brukermanual.
Dataene for gjennomsnitts- og medianalder er hentet fra Microdata.no
Les mer om antall ansatte med arbeidsted i Innlandet fordelt på næring og sektor