Os er pilotkommune i forskningsprosjektet.
espon.eu
Demografiske utfordringer i distriktene
Mange distriktsområder i Europa, inkludert Innlandet, står overfor betydelige demografiske utfordringer med befolkningsnedgang og aldring.
Om lag 40 prosent av den europeiske befolkningen bor i områder med befolkningsnedgang
Befolkningsnedgang har konsekvenser for økonomi, arbeidsmarked, boligsituasjon og velferdstjenester.
Universitetet i Innlandet har, i samarbeid med internasjonale partnere, utarbeidet rapporten RURALPLAN – Innovativ planlegging i samfunn med befolkningsnedgang. Rapporten undersøker hvordan ulike distriktsområder i Norge, Sverige og Sveits håndterer demografiske utfordringer og hvilke strategier som kan bidra til bærekraftige lokalsamfunn.
RURALPLAN er en del av EUs samarbeidsprogram for regional og arealpolitikk, ESPON. ESPON skal styrke kunnskapsgrunnlaget for regional politikk og planlegging i Europa. Kommunal og distriktsdepartementet finansierer Norges deltakelse i ESPON.
Innlandet fylkeskommune har tatt initiativet til å etablere RURALPLAN-prosjektet og har ledet prosjektet når det gjelder faglig innhold, samarbeid med andre partnere, administrasjon og formidling.
Innovativ modell for planlegging og utvikling
RURALPLAN bygger på den forskningsbaserte RUPIL-modellen (Rural Planning and Innovation Lab), utviklet av Universitetet i Innlandet. Modellen kombinerer kunnskapsbasert, strategisk planlegging med innovasjonsmetoder for å hjelpe beslutningstakere med å utvikle robuste og tilpassede løsninger.
Mens tradisjonelle planleggingsstrategier ofte har vektlagt befolkningsvekst som mål, viser prognoser at mange distriktsområder vil oppleve stabil eller synkende befolkning i årene fremover.
RURALPLAN introduserer en ny tilnærming kalt "smart shrinking", der målet ikke nødvendigvis er vekst, men å utvikle bærekraftige samfunn med høy livskvalitet, gode tjenestetilbud og attraktive arbeids- og bomiljøer – uavhengig av befolkningsutvikling.
En sentral anbefaling i rapporten er at distriktsplanlegging bør være mer inkluderende og demokratisk, med bred deltakelse fra både lokalsamfunn, næringsliv og offentlige aktører.
Os kommune som pilotområde
Os kommune i Innlandet har vært et av pilotområdene i prosjektet, sammen med Malung-Sälen i Sverige og Albula-regionen i Sveits, noe som gir et bredere perspektiv på hvordan distriktsområder i Europa møter demografiske utfordringer.
I rapporten kan du se analyser av Os kommunes utfordringer, og hvordan det fungerte å jobbe med «smart shrinking».
Strategier for bærekraftig distriktsutvikling
Rapporten fremhever at befolkningsnedgang ofte fører til svekket lokaløkonomi, økte kostnader for velferdstjenester, lavere skatteinntekter og tap av sosial kapital. For å møte disse utfordringene identifiserer RURALPLAN flere strategiske tilnærminger, deriblant:
- Tilpasning av velferds- og helsetjenester til en aldrende befolkning
- Økt satsing på livskvalitet og attraktive bomiljøer for å beholde unge og tiltrekke nye innbyggere
- Diversifisering av lokalt næringsliv, slik at kommuner ikke blir for avhengige av én sektor
- Innovativ og kunnskapsbasert planlegging, der lokale myndigheter utvikler fleksible og realistiske strategier for framtidig utvikling
Vil du lære mer om denne tematikken?
Les hele rapporten RURALPLAN på Universitetet i Innlandets nettsider