Verdensdagen for selvmordsforebygging

Vi markerer verdensdagen for selvmordsforebygging med alvorlig og livsviktig kunnskap.

Ungdommer holder rundt hverandre, gråtone - Klikk for stort bildeSelvmord kan forebygges. Mostphotos

Omtrent 50 innlendinger tar sitt eget liv hvert år. Tre av fire er menn. 

For hvert selvmord, anslår Verdens helseorganisasjon at det er rundt 20 andre som forsøker, eller har alvorlige tanker om selvmord.

Utvikling over tid

Mellom år 1960 og 1980 doblet selvmordsraten i Norge seg. Siden slutten av 80-tallet har det stort sett vært en årlig nedgang.

De siste 20 årene har selvmordsraten ligget nokså stabilt. I Innlandet er omtrent 1,3 prosent av alle årlige dødsfall selvmord.

Om selvmord

Selvmord er resultat av selvpåført skade der intensjonen er å avslutte livet.

Forskning viser at de viktigste risikofaktorene for selvmord er tidligere selvmordsforsøk og psykiske lidelser som for eksempel depresjon.

Konsekvenser for etterlatte 

Selvmord har store konsekvenser for etterlatte og nærstående til den døde, og for samfunnet for øvrig.  

Å bli etterlatt ved selvmord gir økt risiko for depresjon, angst, selvmordstanker og/eller -forsøk, posttraumatiske stressreaksjoner og forlenget sorg. 

For hvert selvmord beregner Folkehelseinstituttet 10 etterlatte. Man kan derfor anslå at 500 etterlatte og nærstående blir berørt av selvmord i Innlandet hvert år.

Hva kan du gjøre? 

Trenger du eller noen du kjenner hjelp, eller er du etterlatt ved selvmord? På nssfinfo.no kan du se hvor det finnes hjelp. 

Du kan forebygge selvmord hos andre ved å gjøre følgende: 

  • Ta risikotegn på alvor
  • Våg å bry deg
  • Søk profesjonell hjelp

Myter om selvmord

Myter om selvmord
Myte Fakta
“Om jeg er bekymret for noen, kan jeg sette dem på tanken om selvmord ved å spørre om de har tanker om å ta sitt eget liv” Nei! Å få snakket om et så vanskelig og dypt personlig tema, vil oppleves som lindrende og som en lettelse for de fleste.
“De som har bestemt seg for å ta sitt eget liv kommer til å gjennomføre det uansett hva jeg gjør” Nei! Selv personer som har selvmordstanker ønsker ofte også å leve videre, og kan hjelpes til å velge livet. Siden impulsen til å utføre selvmordshandlingen ofte er kortvarig, kan det å begrense tilgangen til selvmordsmidler være en effektiv måte å forebygge på.
“De fleste selvmord kommer som lyn fra klar himmel og er derfor umulige å forebygge” Nei! Rundt 70 prosent av de som tar livet sitt har vist risikotegn på forhånd, men det er heldigvis bare et fåtall av dem som viser risikotegn som faktisk tar livet sitt. Det gjør selvmordet vanskeligere å forutsi, men det er veldig viktig at tiltak blir satt inn overfor alle som viser alvorlige risikotegn.

Kilde: Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging 

Kilder og mer kunnskap 

Du kan se hvordan innlendinger vurderer sin egen helse og livskvalitet i resultatene fra Folkehelseundersøkelsen 2023 publisert på Innlandsstatistikk.no.

Kilder til denne nyhetssaken: